Det var här det började i Mölarps ladugård.

Den 9 juni 1969 var första arbetsdagen i det egna bolaget, Tranås Byggsvets AB, för Stig Engström och hans svåger Lars ”Lasse” Ström.
De hade hyrt en lokal i en tom ladugård.  En lokal utan värme, rinnande vatten eller toalett.

De hade en VW pick-up, diverse verktyg samt ett svetsverk och till detta hörde två st 2 tum tjocka plankor som de fick ha för att rulla svetsverket på och av pick-upen.


Svetsverk från 60-talet (100 – 120 kg)

Lokalen var inte, med dagens mått mätt, lämplig för en svetsfirma som hanterade stålbalkar, plåtar mm på flera hundra kilo. Många gånger hände det att chaufförerna inte kunde eller vågade köra ner till deras lokal, framförallt på vintern, utan helt enkelt lastade av järnbalkarna uppe vid vägen (32:an),  ca 2 – 300 meter från verkstan.  Det blev Stig och Lasses problem att få ner dem till sin verkstad.  De fick helt enkelt ta sin pick-up åka upp och släpa ner balkarna till verkstaden. På vägen hade de en 90 graders sväng runt en husknut. Med en 8 – 10 meters lång balk på 2 – 300 kilo blir det mycket baxande för att få hem materialet.
Det allra första jobbet var på ”Klevakrossen” men vid byggandet av Junkaremålsskolan,  klar 1969, gjorde Tranås Byggsvets alla räcken.  Även vid byggandet av Östanå var Byggsvets involverade. Östanå stog färdigt 1970.

—————————————————————————–

År 1972  gick flytten från Mölarp in till Tranås  och Ydrevägen. Till Ljungbergs gamla smedja  som Byggsvets köpt.

Lokalen på Ydrevägen 1972 – 1986
Största skillnaden mot lagården i Mölarp var läget, att man kommit in i stan och att materialleveranserna hamnade utanför dörren.
Standardmässigt var det inte så stor skillnad. Inget rinnande vatten och ingen toalett . Det gällde att hålla sig.

Men lokalen var mer lämpad ur brandsäkerhets synpunkt.
1985 löste Stig Engström ut sin kompanjon Lars ”Lasse” Ström från företaget och blev då ensam ägare till Tranås Byggsvets. Lasse sålde sin del av företaget då han fått ryggproblem, diskbråck, och pga detta inte kunde fortsätta med det fysiskt tunga jobbet. 

I samband med detta så började Stigs son Magnus Engström  jobba i företaget.


Dalagatan 1986 – 2008

På hösten 1986 blev lokalen på Dalagatan till salu och Tranås Byggsvets köpte den. Föregående ägare hade haft billackering och tectyl behandling av fordon. Så lokalen fick anpassas till svets och smidesverksamhet. Bl.a. fick man riva ut en i golvet nersänkt pelarlyft. Efter att det gjutits ett nytt golv och kommit ny färg på väggarna kunde Tranås Byggsvets flytta in sin verksamhet.
Standardmässigt var det en stor förändring till det bättre för de som arbetade i företaget. Man fick värme i lokalen, toalett, dusch, lunchrum mm. Det var en lokal som var mer lämpad för en tung verksamhet. Man kunde ta in hela balkar på 10 – 12 m och bearbeta dem inne. Men det var muskelkraft som gällde för att få in materialet, och det kunde vara riktigt tungt. Tillvägagångs sättet var att baxa upp balken så att man fick under en säckkärra i ena änden, sedan få kärran till mitten på balken så det var jämvikt.  Ja, sedan var det bara att böja på ryggen och DRAA eller skjuta in balken. Man fick dra/skjuta in balken så långt att det gick att fästa traversen och lyfta, flytta säckkärran till balkens andra ände och sedan DRA.
Så fungerade det till mitten av 1990-talet då köptes TRUCKEN.

Även om den var begagnad så var det lite av en revolution,  att ha tillgång till egen truck.
Det tyckte en del lastbilschaufförer också som slapp vänta. Ja, alla väntade inte utan backade intill band fast balkarna och sedan körde iväg. Lossat blev det ju, men det var inte alltid så hälsosamt för det levererade materialet.
Men sedan trucken kommit var det slut på den typen av lossning.
Ja, trucken den var på något sätt typisk för företaget på flera sätt.  När man körde intill den för att lyfta något tungt, så vägrade den aldrig. Antingen lyfte den lasten eller så lyfte bakänden på trucken, men med skulle det. Den tvekade aldrig för jobb.

Företaget växte och man klarade inte allt jobb på två utan fick anställa en person. Byggsvets hade börjat gå från ett rent serviceföretag till ett tillverkande. Första steget var tillverkning av kundanpassade smidesräcken.
Magnus hade börjat snegla på tillverkning av fackverk (takstolar) och man tillverkade mindre enklare takstolar. 
Efter att gått igenom erfoderliga utbildningar bl.a. TR-stål/NR kompetens samt certificerats för ISO 9606-1 och samtliga svetsare fått klara svetslicens började man tillverka fackverk. Man kunde erbjuda kompletta stålstommar till byggindustrin.

Nu passerades millenieskiftet och 2001 började Stigs dotter Maria ”Mia” Arbenäs att arbeta inom företaget på deltid. Hon tog över det administrativa arbetet efter sin mor, Inger. Hon fick utföra sitt arbete hemifrån eftersom det inte fanns någon plats för annat än ett verkstadskontor i lokalerna på Dalagatan.
2005 övertog syskonen Magnus och Mia företaget efter sin far Stig Engström. Det hade så att säga fasats över från Stig till Magnus och Mia. Stig fortsatte jobba i företaget och  personalstyrkan hade vuxit till 5 personer. Det var trångt både ute i verkstaden och i lunchrummet.

Tillverkningen av stålstommar blev mer och mer huvudsyssla och företaget växte. Man blev ofta påmind om att företaget höll på att växa ur lokalerna på Dalagatan.

När flytten gick till  Verkstadsgatan 2008, hade personalstyrkan vuxit till 10 stycken.

Byggsvets Fastighets AB bildades och köpte fastigheten Traktorn 7 av Tranås Skolmöbler som hade använt lokalen som bl.a. lager.
Fastighetsbolaget hyr ut lokalen till Tranås Byggsvets och Strömsholmen AB

Lokalytan är 1920 kvm vilket är en enorm skillnad mot Dalagatan. Strömsholmen hyr drygt 40% av ytan, resten förfogar Tranås Byggsvets över.
Gårdsplanen utökas också rejält.
Nu kan det byggas fler och större hallar och längre och grövre fackverk. Det tas in fler svetsare i tillverkningen. Även målning av material påbörjas, vilket är bättre och mer prisvärt för kunderna.
Sedan 2015 har Tranås Byggsvets märkt av ett rejält uppsving på marknaden.Man får in nya kunder och börjar jobba på olika projekt på längre avstånd från Tranås.
All tillverkning sker på Verkstadsgatan men monteringen sträcker sig från Uppsala i norr till Malmö i söder. Mycket logistik ska planeras men det fungerar tack vare ett gott samarbete med Tranås Åkeri som Byggsvets samarbetat med under många år.
I början av 2019 sysselsätter Tranås Byggsvets 12 anställda och samt några inhyrda.

Tyvärr avlider grundaren Stig Engström sista dagen år 2018 och får dessvärre inte uppleva att Tranås Byggsvets fyller 50 år.